Peremets

Peremets (jauhelihapiirakat)

Taikina:


2 dl vettä tai maitoa

1 rkl ruokaöljyä

5 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

Täyte:

400 g jauhettua naudanpaistia

1 hienonnettu sipuli

2 tl valkopippuria

1 tl suolaa

paistamiseen öljyä

Sekoita puolet jauhoista nesteeseen ja vatkaa voimakkaasti. Lisää suola, öljy ja loput jauhot, jotta syntyy melko kiinteä taikina. Anna sen levätä kylmässä noin puoli tuntia. Pyörittele taikinasta pötkö, jonka leikkaat 24 osaan. Kauli kukin taikinapala noin 13 cm:n pyöreäksi levyksi. Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi taikinaksi ja annostele sitä 3 rkl keskelle levyä niin, että ympärille jää 3 cm kaistale taikinaa. Rypytä taikinan reunaosa täytteen ympärille niin, että keskelle jää parin sentin aukko.

Paista piirakoita reikäpuoli alaspäin kuumassa rasvassa paistinpannulla. Kun reunat ovat kullanruskeat piiras käännetään ja paistetaan kypsäksi.

Peremetsiä täydentävät hyvin etikkaiset maut kuten herkkukurkut tai punajuuret.